Een hart onder de riem voor Gescheiden Ouders in de Feestmaand
Inleiding
December is voor veel mensen de gezelligste tijd van het jaar, voor gescheiden ouders is het vaak één van de meest lastige maanden. De praktische puzzel om de eindejaarsperiode, Sinterklaas en de vakantie te passen in een verblijfsregeling in combinatie met de verwachtingen en gevoeligheden, maakt van december voor gescheiden ouders een bron van stress, terwijl anderen zich onderdompelen in de warmte van familietradities en feestjes.
Als psycholoog en auteur, gespecialiseerd in ouderschap na scheiding, roep ik op tot meer begrip en sociale steun. Het is mijn overtuiging dat het mogen delen van ervaringen en het samen kunnen zoeken naar oplossingen, ouders sterker maakt, waardoor ze beter in staat zijn om de feestdagen, en elk ander moment van het jaar, op een goede manier door te komen. Zo kunnen ze de ouder zijn die hun kind verdient.
En precies daarom richtte ik de Village, hèt online platform voor gescheiden ouders, op.
Praktische en emotionele rollercoaster
Naarmate het einde van het jaar nadert, voelen vele ouders en kinderen de nood aan rust en ontspanning toenemen. De kerstvakantie lonkt, de laatste inspanningen worden geleverd op school en op het werk. De laatste loodjes wegen soms zwaar, maar het perspectief op even loslaten geeft de nodige energie. Voor een gescheiden ouder zit er echter wat venijn in de staart van het jaar. Hoewel elke maand uitdagingen en spanningen met zich meebrengt, wordt december om verschillende redenen door gescheiden ouders (en vaak ook door hun kinderen) algemeen beschouwd als de lastigste maand.
Zie ginds komt …
De komst van de Sint is vaak de eerste uitdaging. Komt de goede man in twee huizen? Waar staan de schoenen en wie heeft welk cadeau gekocht? En wat als de kinderen er niet zijn wanneer de Sint komt. Of wat als de Sint hen pas later bezoekt?
Kleine, maar betekenisvolle tradities zorgen in een gescheiden gezin vaak voor extra spanning en geregel. Rekening houden met de wensen en noden van de kinderen zonder de praktische zaken rond de verblijfsregeling uit het oog te verliezen. Hoe zorg je thuis voor een fijne tijd, terwijl je zelf met allerlei praktische beslommeringen kampt?
Toetsen en oudercontacten
Een andere moeilijke periode breekt meteen daarna aan: de toetsen en de examens. Waar gaan de kinderen studeren? Bij wie krijgen ze hulp voor wiskunde, bij wie voor Frans? Zijn de huisregels in beide huizen vergelijkbaar of net helemaal anders? En wat als je kind liever op één plek blijft om te studeren, maar de co-ouderschapsregeling dat dat niet toelaat? Mogen ze met mama bellen, wanneer de angst voor een proefwerk de bovenhand neemt en ze niet kunnen slapen? Misschien voelen ze wel dat ze even goede punten moeten halen voor economie en aardrijkskunde, wat ze bij papa studeren als voor wiskunde en Frans, dat bij mama wordt voorbereid? Want anders kan hier conflict over ontstaan.
Net voor de vakantie is er het oudercontact en rapport. Een nieuwe stresspiek. Welke van de twee ouders woont het oudercontact bij? Is het kind daarbij aanwezig? Raakt het kind (onbedoeld) gekneld tussen 2 ouders die ieder hun best willen doen?
Feest! Of toch niet?
Eindelijk is daar dan de kerst of wintervakantie, de tijd van familiefeestjes, kerstmarkten en veel en lekker eten. De feestdagen en traditionelen familiemomenten die anders zijn dan vroeger. Het is zoeken naar nieuwe manieren om kerst en oudjaar te vieren. Wie heeft de kinderen op kerstavond? Wie viert de feestdagen op eerste en tweede kerstdag? In plaats van gezellig samen te zijn die dagen, wringen gescheiden ouders zich dikwijls in allerlei bochten in hun nieuwe leven, terwijl de klok de hele tijd tikt. Want te laat komen kan zorgen voor spanningen en conflict.
Vakantie geeft sowieso een dubbel gevoel. Het is confronterend om op sociale media te zien hoe "perfect lijkende" gezinnen de feestdagen vieren. Familiefoto's van blije gezichten rond de kerstboom versterken het eenzaamheidsgevoel voor wie zijn gezin moet missen. Voor veel gescheiden ouders is de vakantieperiode een tijd van ploeteren, hard werken om er ondanks de stress en financiële druk een fijne vakantie van te maken. Het kan pijn doen wanneer je het gevoel hebt niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen – zowel aan die van de kinderen als aan die van jezelf. En ook al kan je soms even terug op adem komen als de kinderen weer vertrekken, tegelijk schuurt het gemis. Tijdens de donkere dagen kunnen de eenzaamheid en het verdriet hard komen bovendrijven.
De Village: hulp en hoop!
Gelukkig is er altijd hoop. Mijn wens voor elke gescheiden ouder is dat hij of zij zich goed omringd voelt – niet alleen in december, maar het hele jaar door. Ik wens hen dat ze zich gesteund voelen door vrienden en familie èn door mensen die begrijpen wat ze doormaken. Steun, begrip èn een duwtje in de rug helpen om nieuwe tradities op te bouwen en om jezelf de ruimte te geven om deze nieuwe fase van het ouderschap te omarmen. Daarin kan elk van ons, ook jij, een verschil maken, voor de gescheiden ouder in jouw netwerk.
Daarin kan ook de Village een wereld van verschil maken. Ouders delen er hun ervaringen, ze chatten met elkaar en krijgen advies van deskundigen om de moeilijke periodes en het leven als gescheiden ouder makkelijker door te komen. Experts geven webinars over uiteenlopende onderwerpen: van spreken met je kinderen tijdens de scheiding tot praktische tips voor de verblijfsregeling tijdens de feestdagen. Geen enkele ouder hoeft alleen te staan in de uitdagingen die ouderschap na scheiding met zich meebrengt.
Ook jij hoeft het niet alleen te doen. Samen zorgen we ervoor dat december ook voor jou een tijd is van verbinding, begrip en nieuwe mogelijkheden. You will make it through December… samen met jouw vrienden en familie en, als je wil, met de leden van onze Village. Het nieuwe jaar tegemoet. Jouw nieuwe start.